Énekóra volt iskolámban

 

A jelen

Ma, 2009. május 12-én mint "netkönyvtáros"  jelen lehettem a békéscsabai 2. sz. Általános Iskola  "Ének" termében Galambosné Ivacska Hajnalka tanárnő bemutató óráján.


A 45 percbe zene- és ritmusismeret, zenetörténet, elméleti- és gyakorlati feladatok egyaránt belefértek. Bevezető énekgyakorlattal /"Zizzen a fű és zöldell az ág/ hangolódtak rá a gyerekek az órára, majd két "évfordulós" zeneszerzővel ismerkedtek meg. Az egyik, Georg Friedrich Händel /250 éve halt meg/, a másik, a magyarok szívéhez inkább közelálló, a sokáig Eszterházán élő és komponáló 200 év elhunyt Joseph Haydn. Utóbbi egyik leghíresebb kompozíciója megismerésével a klasszikus szimfónia elsődleges oszlopairól, a tételekről tanultak a gyerekek. A mű - Üstdobszimfónia - egyik legismertebb tétele egy mini hifi-berendezésből szólva mai hallgatóiból is ugyanazt a meglepetést váltotta ki, mint a korabeli közönségből. A diákok figyelmét a feladatok sokszínűsége folyamatosan ébren tartotta, aktívan közreműködtek akár helyes szóbeli válasszal, akár a katedránál oldva meg a feladatot. Az óra vége felé egy másik műfajjal a  vonósnégyessel ismerkedtek meg, majd egy a felnőttek számára is kellemes feladat következett: becsukott szemmel kellett hallgatni Haydn D-dúr vonósnégyesét kitalálva, hogy melyik énekesmadár lehet, amelynek hangját megörökítette művében a Mester.

Galambosné Ivacska Hajnalka tanárnő a gyerekek életének fontos részévé teszi a zenélést, a zenével való foglalkozást a tananyag napi rendszeres oktatásán kívül is.

A közelmúlt

Az osztályterem falát ugyanis számtalan oklevél díszíti, melyeket az általa felkészített kórusok és egyéni indulók kaptak különböző népdaléneklési versenyeken, folytatva a békéscsabai 2. sz. /volt/ Zenei Általános Iskola hagyományait. Sőt, a határon túli Tenkén a Vasárnapi Iskola munkájában is rendszeresen részt vesz, megismertetve az ottani fiatalokkal a magyar népzene és népdal kincseit.

A régebbi múlt

Az osztályteremben egy vitrinben kiállítás található, mellyel az intézmény régi pedagógusának állított emléket a tanárnő. Dr. Sárhelyi Jenőné Lenke néni férjével dr. Sárhelyi Jenővel városunk zenei mindennapjainak kihagyhatatlan személyisége volt. Énektanár, kórusvezető, számtalan zenei esemény résztvevője, a fiatalság zenei /és erkölcsi/ nevelésének karizmatikus és rendíthetetlen egyénisége, szakmai cikkek írója, akire szerte a világon sok száz tanítvány emlékezik szeretettel. 

 

Ajánlott irodalom:

Barangolás a zene világában. Balázs Gabriella et al. Bp., Ovizuál Kreatív Műhely, 2005.

Gáll Éva: Zenekóstolgató. Művelődéstörténeti ismeretek fejlesztő program.4-8. osztályosoknak. Zalaegerszeg, Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ.

Kokas Klára: A zene felemeli kezeimet. Bp., Akadémiai Kiadó. 1992.