Négy évszak - ősz

Az ősz az elmúlás évszaka. A "legszomorúbb" évszak, mert utána a tél jön.  Mégis meg vannak a maga szépségei: a természet utolsó fellobbanása a nagy pihenő előtt. A fák lombjai ezer színben pompáznak mielőtt lehullanak.

Az ősz az aratás és a szüret ideje is: a parasztok boldogan fogadják és dallal, tánccal köszöntik. Lehet, hogy egy népi dallam ihlette Antonio Vivaldi-t a Négy évszak Őszt bemutató versenyművének kezdő ütemei komponálásakor. Látjuk magunk előtt az ünneplő, mulatozó,majd bortól lerészegedett és álomba merülő figurákat. Később a vadászat hangjai csendülnek fel a zeneszerző kifejező dallamaiban, a menekülő és  elpusztuló vad iránti együttérzését megörökítve.

Joseph Haydn oratóriumának Az évszakok-nak Ősz című tételében a zeneszerző mélyen átélte az egyszerű földművesek örömét, amikor a gazdag termés fölötti megelégedettséget ábrázolta. A falu népének erkölcsét állítják szembe az oratórium hősei a városi urakéval. A zeneszerző később a vadászat örömeit festi le, majd  a nagy szüreti kórusban a népi zenekar hangszereit is utánozza.

 

Az egyik leghíresebb világsláger az ősz, az elmúlás dala egy magyar származású zeneszerző nevéhez fűződik. Kozma József /1905-1969/ a francia sanzon mestere itthon komolyzenét tanult a Liszt Ferenc Zeneakadémián.Tanulmányai befejezése után előbb Berlinbe, majd 1933-ban Párizsba költözött. Itt megismerkedett Jacques Prévert költővel és együtt több mint 80 dalt írtak. A Hulló levelek-et eredetileg a kiváló francia színész és sanzonénekes Yves Montand mutatta be. Azóta számtalan feldolgozásban szólaltatták meg operaénekesek és popzenei- és jazz együttesek egyaránt.

Az egyik legszebb és legtöbbet hallgatott magyar sláger a búcsú hangulatát tükrözi. Máté Péter /1947-1984/  énekes, zongorista és dalszerző legsikeresebb dala a Hull az elsárgult levél. Ezt a dalt az 1973-as Made in Hungary rádiós vetélkedőre komponálta és egyből sláger lett.

 

Itt van az ősz, itt van újra. Petőfi Sándor egyik legszebb verséhez Móricz Mihály /zeneszerző, gitáros/ komponált dallamot és a Kertész leszek c. Koncz Zsuzsa albumon jelent meg 1975-ben.

 

Kocsis Zoltán zongoraművész és karmester felkérésére komponálta Szokolay Sándor zeneszerző új művét Október végi tiszta lángok címmel. Az oratórium Nagy Gáspár /1949-2007/ versciklusára született és a forradalom 52. évfordulójára készült. A vers alcíme: oratorikus emlékezés 1956 vértanu hőseire. Ősbemutatója 2008. október 10-én volt a Művészetek Palotájában.

 

Bartók Béla 1916-ban komponált dalokat zongorakísérettel Ady Endre verseire. Op. 16. Ebből kettő: Három őszi könnycsepp és az Őszi lárma.

Pjotr Ilics Csajkovszkij /1840-1893/ Az évszakok  c. zongoraciklusa /Op. 37/b/ az egyes hónapok hangulatát adja vissza. Az őszi hónapok: Szeptember /Vadászat/, Október /Ősszel/, November /A trojkában/

 

 

 

 

 

 

 

 

Irodalomjegyzék:

Antikea Kft. honlapja [2008.10.30.]

<http://www.antikea.hu/gobelin-falikep.ht>

Deluxe honlap [2008.10.30.]

<www.deluxe.hu>

The Johnny Mercer Educationes Archive [2008.10.30.]

<http://www.johnnymercer.com/FAQ/Autumn%20Leaves.htm>

Kép Kozma Józsefről. In: Wikipédia [2008.10.30.]

<http://hu.wikipedia.org/wiki/Kozma_J%C3%B3zsef>

Ki kicsoda a magyar rockzenében. Budapest, Ifjúsági Lapkiadó Vállalat, 1982.

Kertész leszek. Címlapfotó. Koncz Zsuzsa nagylemeze. Bp. Hungaroton, 1975.

Magány és együttlét. Címlapfotó. Máté Péter nagylemeze. Bp. Hungaroton-Pepita, 1978.

Magyar Cserkészszövetség V. kerület honlapja [2008.10.30.]

<http://cserkesz.hu/otker/zene/muvek/vivaldi-osz.html>

Magyar irodalmi lexikon. 1. kötet. Budapest, Akadémiai Kiadó, 1963.

Művészetek Palotája. Honlap [2008.10.30.]

<http://www.mupa.hu/programreszletes.jsp?id=K_12025>

Pándi Marianne: Hangversenykalauz. 4. Zongoraművek. Bp, Zeneműkiadó, 1980.

Várnai Péter: Oratóriumok könyve. Budapest, Zeneműkiadó,  1983.